top of page
_edited.jpg

Alles over uw pensioen

In onze kennisbank vindt u alle informatie om het beste uit uw pensioen te halen. Nuttige artikelen en tips over onderwerpen zoals pensioen, AOW, lijfrente en levensverzekeringen. Met begrijpelijke uitleg en handige tips helpen wij u om verstandige keuzes te maken en het meeste uit je pensioen te halen.

Hoe staat uw pensioen ervoor?

1

Upload uw pensioenoverzicht

2

Voer uw e-mail adres in

U ontvangt uw PensioenScan per mail

1
2

Veelgestelde vragen over uw pensioen

 • Hoe hoog is een gemiddeld netto pensioen?
  Het pensioen van een Nederlander bestaat meestal uit de AOW en het via werknemers opgebouwde pensioen. In sommige gevallen ontvangen mensen ook geld van bijvoorbeeld een lijfrente. In 2022 bedroeg het gemiddelde netto pensioen voor een echtpaar in Nederland ongeveer 3.500 euro per maand (AOW en pensioen samen). Ongeveer 40% hiervan is AOW en de rest werkgeverspensioen. Voor een alleenstaande gepensioneerde ligt dit bedrag een stuk lager.
 • Kan ik mijn pensioen direct laten uitkeren?
  Helaas kunt u uw pensioen niet direct laten uitkeren. Zie ook ons artikel over de hoogte van uw pensioen. Een pensioenuitkering is altijd een periodieke uitkering die levenslang loopt. Er is echter één uitzondering en dat is als het gaat om een klein pensioen. Als u een klein pensioen heeft (in 2023 minder dan € 594,89 bruto per jaar) dan mag uw pensioenfonds of pensioenverzekeraar dit pensioen afkopen en in één keer aan u overmaken. U betaalt hierover dan belasting in het jaar van de afkoop. Daarna heeft u geen recht meer op een pensioenuitkering.
 • Kan ik rondkomen van alleen AOW?
  Voor de meeste Nederlanders is het niet mogelijk om rond te komen van alleen AOW. Veel Nederlanders hebben gelukkig ook pensioen opgebouwd via hun werkgever. Als u met pensioen gaat is het sowieso aan te raden om kritisch te kijken naar uw uitgaven en te kijken waarop u kunt besparen. Dit om te voorkomen dat u er in levensstandaard op achteruit gaat. Heeft u ons artikel gelezen over geld besparen als u met pensioen bent?
 • Gaat mijn pensioen ook naar mijn kinderen?
  Als u komt te overlijden voordat u met pensioen gaat dan is er in de pensioenregeling van uw werkgever vaak een wezenpensioen verzekerd. Uw kinderen ontvangen dan na uw overlijden een maandelijkse uitkering tot een bepaalde leeftijd (dit is meestal 18 of 27 jaar). Dit hangt onder meer af van het feit of het kind studeert. In het geval een kind gehandicapt is, gelden er andere regelingen. Meestal geldt het wezenpensioen niet alleen voor uw eigen kinderen, maar ook voor stief- en pleegkinderen. Het is verstandig om te checken of er in de pensioenregeling van uw werkgever een wezenpensioen is geregeld. Als u overlijdt nadat uw pensioenuitkering al is ingegaan dan is er vaak wel een partnerpensioen voor uw partner geregeld, maar uw pensioen gaat niet naar uw kinderen.
 • Kan ik zomaar stoppen met werken?
  Het staat u uiteraard vrij om uw baan op te zeggen, maar dat betekent niet dat u automatisch pensioen ontvangt. Eerder met pensioen gaan doet u natuurlijk altijd in overleg met uw werkgever. In het pensioenreglement van uw pensioenregeling staat ook vanaf wanneer u met pensioen kunt gaan. Meestal is dat vanaf 62 jaar, maar soms kan dit ook eerder. Als u eerder met pensioen gaat dan zal uw pensioenuitkering wel lager zijn. U bouwt immers minder jaar pensioen op en het pensioen moet langer worden uitgekeerd. Wij kunnen voor u berekenen hoeveel u naar verwachting zult ontvangen. Let op: wilt u uw pensioen eerder laten ingaan dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd? Dan moeten pensioenuitvoerders de Belastingdienst hierover inlichten. U dient hiervoor het formulier “Verklaring niet werken” mee te sturen aan uw pensioenuitvoerder.
 • Is een eigen bijdrage pensioen aftrekbaar?
  In veel pensioenregelingen betaalt u als werknemer een deel van de premie. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. De eigen bijdrage wordt door uw werkgever ingehouden op uw brutoloon. Hierdoor bespaart u loonbelasting. Een eigen bijdrage van € 100 bruto per maand kost u maar ongeveer € 63. Een voordeel dus van ongeveer 37%. Het precieze voordeel is afhankelijk van uw salaris en kan oplopen tot ruim 49% (het tarief van de hoogste belastingschijf op dit moment).
 • Kan ik met 64 jaar stoppen met werken?
  Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om met 64 jaar te stoppen met werken. U maakt dan gebruik van een vroegpensioenregeling of een RVU-uitkering. U kunt het artikel op onze website over wat een RVU-uitkering is lezen als u hier meer over te weten wilt komen. Als u gebruik maakt van de vroegpensioenregeling, kunt u kiezen om het bedrag in een keer of in meerdere keren te ontvangen. De hoogte wordt met name bepaald door de hoogte van uw inkomen.
 • Is de RVU-regeling interessant?
  RVU staat voor Regeling Vervroegde Uittreding. Met deze regeling kunnen werknemers maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Dit is financieel interessant voor werkgevers, omdat ze minder belasting hoeven te betalen. Uw werkgever mag u gedurende maximaal 3 jaar een uitkering van maximaal 2.037 euro bruto per maand in 2023 betalen. Netto is dit 1.422 euro per maand. Dat is eveneens de AOW-uitkering voor alleenstaande mensen. Dit bedrag zal vaak niet genoeg zijn om van rond te komen. Onze adviseurs kunnen voor u bekijken wat we nog meer kunnen doen om eerder stoppen met werken voor u mogelijk te maken.
 • Betaal ik premies zorgverzekeringswet met mijn pensioenuitkering?
  Er worden verschillende bedragen op uw pensioen ingehouden. U kunt hierbij onder meer denken aan loonheffing, maar ook aan een bijdrage voor de zorgverzekeringswet. De hoogte van de bijdrage voor de zorgverzekeringswet wordt bepaald door de hoogte van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger de bijdrage.

Wat klanten over ons zeggen

Antoon - 26/01/2023

"Na veel uitzoekwerk door mijzelf constateerde ik dat ik mijn pensioen aankopen beter door een deskundige kon laten uitzoeken en beoordelen. Na het eerste contact kon ik gelukkig snel een afspraak maken. Edwin is een buitengewoon aimabele man maar ook deskundig (voor zover ik dat kan beoordelen) pensioenadviseur. De juiste opties heeft hij snel op een rij gezet. Al met al volgens mij een goed advies gekregen tegen een zeer betaalbaar tarief. Ik ben echt super tevreden en kan dit iedereen aanraden die met pensioenvraagstukken zit."

Robert - 18/11/2022

"De vragen die wij hadden werden op een zeer duidelijke en heldere manier uitgelegd. Het gesprek was al van te voren voorbereid door de heer Bos en werd ook op een ontspannen manier verteld. Wij zijn er erg blij mee en kunnen nu zelf onze vervolgstappen nemen. Wanneer wij weer advies nodig hebben komen wij zeker terug."

Heeft u vragen over uw pensioen?

bottom of page