top of page

De hoogte van uw pensioen

Als u binnenkort met pensioen gaat, heeft u waarschijnlijk vragen over uw mogelijkheden. Misschien vraagt u zich af wat mensen bedoelen met een hoog-laag pensioen. En of dit voor u interessant is. Lees verder om meer te weten te komen over dit onderwerp.


Een hoog-laag pensioen?

Zodra u met pensioen gaat, heeft u de keuze tussen een pensioen dat levenslang gelijk blijft of een hoog-laag pensioen. Als u voor een hoog-laag pensioen kiest, krijgt u de eerste jaren meer pensioen. Vervolgens zal het pensioen lager zijn. U kunt hoogstens tien jaar een hoog pensioen ontvangen. Korter dan vijf jaar een hoog pensioen ontvangen behoort niet tot de mogelijkheden. Als mensen kiezen voor een hoog-laag pensioen dan is dit meestal 5 of 10 jaar of het aantal jaar tussen het moment van stoppen met werken en het moment waarop men AOW gaat ontvangen. Zodra je het lagere pensioen ontvangt, mag dit bedrag niet minder dan 75% van het hoge pensioen zijn.


Waarom is dit interessant?

Uit onderzoek blijkt dat mensen in de eerste jaren dat ze met pensioen zijn veelal nog actief zijn en meer geld willen hebben om leuke dingen te ondernemen. Op latere leeftijd wordt dit meestal minder en is er minder geld nodig. Met een hoog-laag constructie is het dus mogelijk om in de eerste jaren na pensionering meer te ontvangen en daarna minder. Een hoog-laag constructie kan ook handig zijn voor mensen die eerder met pensioen gaan dan hun AOW-leeftijd. Het hoge pensioen kan dan een overbrugging zijn tot het moment waarop de AOW in gaat. Vanaf dat moment is minder pensioen nodig, omdat er ook AOW wordt ontvangen. Er bestaat overigens ook een laag-hoog pensioen, waarbij in de eerste jaren een lager pensioen wordt ontvangen en daarna een hoger pensioen. Dit kan interessant zijn voor mensen die een (veel) jongere partner hebben die nog werkt. Omdat de jongere partner nog werkt en salaris ontvangt, kan het pensioen van de andere partner eerst lager zijn. Als de jongere partner stopt met werken kan het hogere pensioen ingaan.


Interessant voor u?

Wilt u weten of een hoog-laag pensioen in uw geval interessant is? Wij vertellen het u graag in een persoonlijk gesprek.Comentarios


bottom of page