top of page

Gaat u bijna met pensioen?

Veel mensen kijken enorm uit naar het moment dat ze eindelijk met pensioen kunnen. Dat is ook niet verwonderlijk, want er komen een hoop voordelen kijken bij met pensioen gaan. U heeft eindelijk tijd voor verwaarloosde hobby’s. Bovendien heeft u meer tijd voor uw kleinkinderen. Wat dacht u van een leuke citytrip? Voordat u met een gerust hart met pensioen kunt gaan, moet u nog de nodige administratie doen. U doet er bijvoorbeeld goed aan om op een rijtje te zetten hoeveel geld u straks krijgt. Wat heeft u nodig?


Wanneer kunt u met pensioen?

Veel mensen in Nederland hebben pensioen opgebouwd via hun werkgever. U kunt meestal zelf kiezen vanaf welk moment u dit pensioen wilt ontvangen. Wanneer u uw AOW gaat ontvangen kunt u helaas niet zelf bepalen. Dat is namelijk wettelijk bepaald. Als u eerder met pensioen wilt dan het moment waarop u AOW gaat ontvangen dan krijgt u meestal te maken met een "inkomensgat" tot aan uw AOW-leeftijd. Er zijn mogelijkheden om dit gat op te vullen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een AOW-overbruggingspensioen of voor een hoog-laag pensioen.


Levensbehoeftes

Het is belangrijk om van tevoren te berekenen hoeveel geld u kwijt bent aan uw huis, eten en drinken. Natuurlijk wilt u ook af en toe iets leuks doen. Bijvoorbeeld naar het museum met uw kleinkind. Dat kost allemaal geld. Misschien nemen uw zorgkosten in de toekomst toe. U dient met al deze zaken rekening te houden. U wilt natuurlijk genoeg inkomsten te hebben om al deze kosten te dekken.


Een gat in uw AOW: Wat is dat?

Misschien heeft u er ooit van gehoord: een AOW-gat. U krijgt niet zoveel AOW als u had gedacht. Als u niet heel uw leven in Nederland heeft gewoond dan kan uw AOW tegenvallen. De AOW wordt namelijk in 50 jaar opgebouwd (ieder jaar 2%). Er wordt echter alleen AOW opgebouwd in de jaren dat u in Nederland woont. Als u dus langere tijd in het buitenland hebt gewoond dan is de kans groot dat u minder AOW hebt opgebouwd. Dit betekent dat u vanaf uw AOW-leeftijd een lager bedrag per maand ontvangt dan mensen die hun hele leven in Nederland hebben gewoond. Bent u bang dat u een AOW-gat hebt? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dit snel voor u checken.


Keuzes

Er zijn veel opties als u met pensioen gaat. Alle opties hebben consequenties op uiteenlopende gebieden. Het is dus belangrijk dat u zich van tevoren goed verdiept in de verschillende opties. Zo voorkomt u dat u een slechte keuze maakt. Een gesprek met een deskundige kan helpen om overzicht te krijgen.

Comments


bottom of page