top of page

Omzetten van lijfrente of bankspaarrekening

Als u stopt met werken hebt u inkomen nodig. Een belangrijke component daarin is de AOW, maar die keert steeds later uit als gevolg van het feit dat we ouder worden. Stel dat u eerder wilt stoppen dan dat de AOW ingaat, dan zou u het inkomensgat kunnen opvullen door een lijfrente te laten uitkeren. Daarbij moet u echter rekening houden met de vormen die de wet op dit punt kent. Dat is een levenslange variant (de oudedagslijfrente) en een tijdelijke variant (de tijdelijke oudedagslijfrente).


Bij de oudedagslijfrente start de uitkeringsperiode uiterlijk vijf jaar na de AOW leeftijd (eerder mag dus ook!) en keert minimaal tot twintig jaar na de AOW leeftijd uit. Als u de lijfrente overigens door een bank/beleggingsinstelling laat uitkeren, wordt de looptijd verlengd met ieder jaar dat u de lijfrente voor de AOW-datum laat ingaan. Stel: de ingang is drie jaar voor de AOW-datum, dan is de looptijd van de levenslange bancaire/beleggingsinstellingslijfrente 23 jaar.


Bij een tijdelijke oudedagslijfrente moet de uitkering minimaal vijf jaar lopen en deze mag niet eerder ingaan dan in het jaar waarin u AOW gaat ontvangen (en niet later dan jaar van AOW + 5 jaar) en is voor 2023 gemaximeerd op een bruto uitkering van € 24.168,- per jaar.


Lijfrente bij een bank of verzekeraar

Bij welke partij kunt u het beste uw lijfrente onderbrengen? Hieronder een aantal aspecten dat bepalend kan zijn voor uw keuze:

  • Als u een levenslange lijfrente uitkering wilt dan kunt u alleen terecht bij een verzekeraar. Banken mogen namelijk alleen een tijdelijke uitkering aanbieden.

  • De minimale uitkeringsduur is bij verzekeraars afhankelijk van uw leeftijd (hoe ouder u bent hoe korter de uitkeringsduur mag zijn). Bij banken is de minimale uitkeringsduur 5 jaar.

  • Als u een oud regime lijfrente polis hebt dan vervallen de voordelen van een oud regime polis als u de waarde laat overmaken naar een bank. Uw lijfrente wordt dan automatisch een nieuw regime lijfrente.

  • Het voordeel van de aankoop van lijfrente uitkeringen bij een bank is dat de uitkeringen automatisch doorgaan naar uw nabestaanden, in het geval u onverhoopt tijdens de uitkeringsperiode zou komen te overlijden. Bij een verzekeraar is dat niet standaard het geval en stoppen de uitkeringen in principe na overlijden. Het is bij een verzekeraar wel mogelijk om de uitkering over te laten gaan op een nabestaande, maar dit moet dan apart worden bijverzekerd, waardoor de hoogte van uw uitkering lager wordt.


Shoppen voor de hoogste uitkering

U bent niet verplicht om uw lijfrente uitkering bij dezelfde partij aan te kopen als waar u de lijfrente hebt opgebouwd. U mag met het lijfrentekapitaal shoppen en op zoek gaan naar de partij die u de beste (hoogste) uitkering biedt. Shoppen kan u veel geld opleveren, omdat de tarieven van banken en verzekeraars nogal verschillen. Wij begeleiden mensen al meer dan 12 jaar met het aankopen van lijfrente uitkeringen en kennen alle mogelijkheden en alle aanbieders in de markt. Als het om grotere kapitalen gaat dan kunnen wij meestal een hogere uitkering voor onze klanten uitonderhandelen dan het standaard tarief dat wordt aangeboden in de markt.

Comentarios


bottom of page