top of page

Mag ik zelf mijn pensioenverzekeraar kiezen?

Voor pensioen dat u opbouwt via uw werkgever kunt u zelf niet uw eigen pensioenverzekeraar kiezen. Als uw werkgever in een branche actief is waarin er een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds is, dan moet uw werkgever zich verplicht aansluiten bij dit pensioenfonds. Er is dan dus geen keuzevrijheid.


Als er geen verplicht pensioenfonds in uw sector is dan kan uw werkgever kiezen voor een pensioenuitvoerder. Dit kan een pensioenverzekeraar zijn, een premiepensioeninstelling (PPI) of een algemeen pensioenfonds. Sommige hele grote bedrijven hebben een eigen pensioenfonds.


U kunt dus als individu geen eigen pensioenuitvoerder kiezen voor uw pensioenopbouw.


Maar wat als u met pensioen gaat?

Als u met pensioen gaat en uw pensioenuitkering gaat ontvangen dan is het in sommige gevallen wel mogelijk om een eigen pensioenuitvoerder te kiezen. Dit is het geval als u een pensioenkapitaal op basis van beleggingen hebt opgebouwd bij uw pensioenuitvoerder. Als u met pensioen gaat dan mag u met dit opgebouwde kapitaal shoppen en overstappen naar de aanbieder die u de beste (hoogste) pensioenuitkering biedt. In dit geval bent u dus vrij om uw eigen aanbieder te kiezen. Kiest u voor een andere partij dan waar u uw pensioen hebt opgebouwd, dan wordt het kapitaal overgedragen van de oude naar de nieuwe pensioenuitvoerder.


U heeft dan ook de keuze tussen een vast pensioen (uw pensioenuitkering blijft dan tijdens de hele uitkeringsperiode gelijk) of een variabel pensioen (uw pensioenuitkering wordt dan jaarlijks aangepast afhankelijk van de beleggingsresultaten op uw pensioenkapitaal). Dit is een belangrijke keuze waarbij veel mensen advies nodig hebben.


Heeft u echter een gegarandeerd pensioen opgebouwd, dan wordt uw pensioen uitgekeerd door de pensioenuitvoerder waar u uw pensioen hebt opgebouwd. U kunt dan niet overstappen naar een andere partij.


Lijfrente

Bouwt u een oudedagsvoorziening op in de vorm van lijfrente? Dan kunt u wel zelf kiezen bij wie u deze wilt onderbrengen. U kunt hierbij kiezen tussen een verzekeraar, een bank of een beleggingsinstelling. Deze partijen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om hierover goed advies in te winnen voordat u een keuze maakt.


Komt uw lijfrentekapitaal binnenkort tot uitkering? Dan kunt u met uw lijfrentekapitaal shoppen. U hoeft uw lijfrente uitkering dus niet aan te kopen bij dezelfde partij als waar u uw kapitaal hebt opgebouwd. Het loont om op zoek te gaan naar de aanbieder die u de beste uitkering biedt voor uw kapitaal.


Wij helpen u de meest gunstige uitkering te vinden voor uw vrijkomende lijfrentekapitaal. En zorgen ervoor dat we de fiscale mogelijkheden optimaal benutten, zodat u netto zoveel mogelijk overhoudt.

Comments


bottom of page